Livets vändpunkt, krönika made by me

Livets vändpunkt

Jag tror det finns vissa ögonblick, vissa händelseförlopp i livet som förändrar allt för en människa. Dessa förändringar kan utlösas av både inre och yttre händelser. En del personer genomgår en traumatisk barndom, förlorar en nära anhörig eller blir allvarligt sjuk. Andra har en fantastisk uppväxt med kärleksfulla föräldrar och bra framtida förutsättningar. Detta leder till att människor får olika perspektiv på olika företeelser. Jag kan med säkerhet hävda att varje persons uppväxt präglar individens personlighet och värderingar.


  I tonåren sker ständigt radikala förändringar både socialt, kroppsligt och mentalt. Parallellt med att individen reflekterar över eventuell problematik under sin uppväxt så sker kroppsliga förändringar. Inträdet i puberteten medför bland annat; behåring, humörförändringar samt eventuella koordinations svårigheter. Med dessa utvecklingar är det inte konstigt att man granskar sig själv och värderar sitt yttre. Generellt väcker pubertala kroppsförändringar en viss osäkerhet hos tonåringar, vilket medför att man jämföra sig med andra och skapar en förebild. Min personliga hypotes är att ungdomar tenderar att se en framgångsrik person som förebild, exempelvis; skådespelare eller fotbollsspelare. Individens förebild förefaller orealistisk i en del fall; en illusion av det ouppnåeliga. Förebilden betraktas i ett försök att efterlikna honom eller henne. Om exempelvis en individ vill efterlikna fotomodell i en tiningsskrift, så måste denne ta hänsyn till att det publicerade fotot inte uppvisar en reell bild av idealet. Modellens kropp är ofta retuscherad, vilket inte alla reflekterar över, utan istället känner sig otillräckliga eftersom de ej har den "perfekta kroppen". Detta skapar i många fall bristfällig självkänsla hos individen.


  Vi lever i ett industrialiserat samhälle där media exponerar perfektionism, med ett pinnsmalt skönhetsideal.. Mitt antagande är att detta ideal har inverkan på främst tonåringar i takt med att de i allmänhet genomgår en besvärlig period i livet. Medias påverkan på en person är beroende av vilken grad av inre trygghet man känner, vilket präglats av tidigare livserfarenheter. Detta leder ofta till väldiga krav och press vilket kan medföra psykiskt lidande, som kan hanteras på olika vis.


  Skönhetsidealet har uppvisat fruktansvärda konsekvenser. Jag minns när jag bläddrade igenom tidningen en morgon i februari, 2006. Tidningen publicerade en helsida om fotomodellen Luisel Ramos, 22. För henne slutade modelldebuten tvärt, år. Efter veckor av svält föll hon plötsligt ihop, emellan två klädbyten på visningen. Hon fördes till sjukhus, men avled senare av hjärtstillestånd.


  I åtskilliga fall respresenterar fotomodeller förebilder. "Catwalk modeller" förväntas främst vara orimligt smala vilket medför depressiva sjukdomar, så som ätstörningar. Detta osunda ideals inverkan är oerhört, eftersom de sprids med media. Vissa förutsätter att en utmärglad kropp kommer att medföra lycka och uppmärksamhet. Medan andra betraktar "idealet" och bemöter det med avsky.


  Jag anser det förfärlig att skönhets krav kontinuerligt tar människors liv. Efter Ramos beklagliga bortgång har dock vissa åtgärder vidtagits för att bekämpa detta orealistiska ideal. Bland annat har en bmi gräns (body mass index) införts. Detta är ett framsteg, dock bör radikala förändringar ske snarast för att de drabbade skall uppnå kroppsligt och mentalt välbefinnande. Ett ideal som involverar friska förebilder som människor i allmänhet kunde identifiera sig med. Jag önskar att mina barn växa upp i ett samhälle där media inte ständigt upplyser dem om vilket midjemått eller vikt som är "den rätta". Av egna erfarenheter vet jag att människor i samhällen påverkas antingen medvetet eller omedvetet av media. Personer som vistas i industrialiserade länder undkommer med svårighet medias exponering av det stundande skönhetsidealet.


  Vi vet att det är omöjligt att ändra det förflutna, det som har skett har skett. Men de som har överlevt kan lära sig av konsekvenserna och lindra besvären. Med kunskap om sina reaktioner kan vi bemöta vår framtid på bästa möjliga sätt. Finn en förebild som skänker dig en känsla av välbefinnande. Du duger precis som du är.




(Jag har skrivit den krönikan, enjoy :) Föresten vill tack Jenny för din kommentar på mitt förre inlägg, tack<3

You are beutiful, no matter what they say

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0